Vloga in dejavnosti Uprave za notranje zadeve Krško v akciji »Sever«

Miha Molan

Namen prispevka:

Namen prispevka je analizirati vlogo in dejavnosti Uprave za notranje zadeve Krško v času akcije »Sever« v letu 1989, v kateri je imela ta uprava eno od ključnih vlog pri preprečitvi prihoda udeležencev mitinga v Ljubljano.

Metodologija:

V skladu z namenom prispevka so bile uporabljene ključne kvalitativne metode in predvsem analiza vsebin primarnih in sekundarnih pisnih virov ter dokumentov, povezanih z akcijo »Sever«. Analiza je obsegala tudi temeljit vpogled in oceno dejavnosti takratne milice v Posavju.

Ugotovitve:

Ugotovitve kažejo, da je bila akcija »Sever« izjemnega pomena za pridobitev višje stopnje samozavesti in medsebojnega zaupanja vseh pripadnikov organov za notranje zadeve, ki so v akciji sodelovali. V organizacijskem smislu je bila ta akcija generalka za delovanje v osamosvojitveni vojni oziroma v vseh poznejših dogodkih, povezanih z osamosvojitvijo Slovenije. Akcija »Sever« je bila nesporno ena od pomembnih sestavin osamosvojitvenih procesov. Milica je pri načrtovanju in izvajanju nalog na območju Posavja pridobila bogate izkušnje za racionalno uporabo razpoložljivih sil in sredstev, izkušnje pri sklicu in večjih premikih njenih pripadnikov na večjih razdaljah ter pri nastanitvi in oskrbi enot z materialnotehničnimi sredstvi in prehrano, ne nazadnje pa so različne službe znotraj Uprave za notranje zadeve Krško pridobile bogate izkušnje v medsebojnem koordiniranju in usklajenem delovanju. Ugotovljena je bila velika stopnja odgovornosti, strokovnosti in pripravljenosti za izvedbo naloženih nalog vseh sodelujočih, vključno s 100-odstotnim odzivom v mobilizaciji. Pomembno je bilo spoznanje, da je celotno prebivalstvo milico kar najbolj podpiralo in ji pomagalo pri izvajanju varnostnih nalog.

Omejitve/uporabnost raziskave:

Ugotovitve analize se nanašajo izključno na milico in druge notranje organizacijske enote UNZ Krško in organov za notranje zadeve nasploh v času akcije »Sever« v letu 1989. Uporabnost analize je zelo pomembna tudi za razumevanje vloge milice in drugih organizacijskih enot UNZ Krško v času akcije »Sever« in pri drugih osamosvojitvenih procesih.

Praktična uporabnost:

Ugotovitve analize bodo uporabne kot prispevek k dokumentiranju pomembne vloge miličnikov in drugih delavcev UNZ Krško v osamosvojitvenih procesih in akciji »Sever«.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Vloga UNZ Krško oziroma milice v Posavju v akciji »Sever« je s tem prispevkom prvič analizirana in predstavljena.

UDK: 351.74/76:323.233(497.4)”1989”

Ključne besede: akcija »Sever«, UNZ Krško, milica, »miting resnice«, posebna enota milice

Celoten članek