Zgodovinske okoliščine, v katerih je bil preprečen »miting resnice« v Ljubljani

Božo Repe

Namen prispevka:

Prispevek želi prikazati politične in mednacionalne okoliščine, v katerih je bil preprečen »miting resnice« v Ljubljani, in temelji na raziskavah o razpadu Jugoslavije, ki jih je opravil pisec.

Metodologija:

Uporabljena je bila zgodovinopisna metodologija, ki temelji na raziskovanju primarnih virov (navedeni arhivi), časopisnih virov, intervjujev in literature.

Ugotovitve:

Konec osemdesetih let 20. stoletja je Jugoslavija prešla v anarhično stanje. Zvezni organi so bili nemočni in brez avtoritete, JLA je začela groziti z državnimi udari. V Srbiji je na oblast prišel Slobodan Milošević, ki si je sprva skušal podrediti Jugoslavijo s ponovno centralizacijo. Z »ulično demokracijo«, to je organiziranimi mitingi po jugoslovanskih mestih, na katere so prihajali Srbi s Kosova in iz Srbije, je zamenjeval pokrajinska in republiška vodstva (Kosovo, Vojvodina, Črna gora) in si utrjeval oblast. Ker se je slovensko vodstvo upiralo centralizaciji v Miloševićevi režiji, so skušali njegovi privrženci 1. decembra 1989 (dan nastanka Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev leta 1918) miting organizirati tudi v Ljubljani. Slovenske oblasti, Ministrstvo za notranje zadeve, ki ga je vodil Tomaž Ertl, slovenska milica, Služba državne varnosti in druge službe so se z odlično organizirano akcijo temu odločno uprli. Z akcijo »Sever« je bil preprečen poskus, da bi slovensko vodstvo na zrežiranih mitingih zamenjevale nahujskane množice iz drugih republik. Slovenska milica je dokazala, da v Sloveniji veljata red in zakon in da demokratizacija poteka organizirano, dogovorno, s postopnim spreminjanjem zakonodaje in njenim spoštovanjem ter s spoštovanjem legalnih institucij. Hkrati pa je akcija »Sever« pokazala, da je Slovenija sposobna tudi s silo zavarovati svojo tedaj še republiško suverenost in doseženo stopnjo demokracije. Žal tega sporočila ne jugoslovanske in ne srbske oblasti in prav tako ne vrh JLA niso bili sposobni dojeti, zato je že čez leto dni in pol prišlo tudi do oborožene intervencije JLA, ki so se ji slovenske oborožene sile (teritorialna obramba in milica) uspešno zoperstavile.

Praktična uporabnost:

Sintetiziran prikaz zgodovinske raziskave o dogajanju v Sloveniji in Jugoslaviji, v katerem je prišlo do preprečitve »mitinga resnice«.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Pregledna študija, namenjena strokovni in širši javnosti.

UDK: 351.74/76:323.233(497.4)”1989”

Ključne besede: Jugoslavija, kriza, nacionalizmi, mitingi, slovenska milica (policija), akcija »Sever«

Celoten članek