Raziskovalno delo sodelavcev in analiza diplomskih, specialističnih in magistrskih nalog Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru v obdobju 2005–2010

Barbara Čuvan, Boštjan Slak, Gorazd Meško, Sanja Gorza-Luk

Namen prispevka:

Namen prispevka je prikazati rezultate analize raziskovalnih del sodelavcev in zaključnih del študentov na Fakulteti za varnostne vede. Prispevek kaže tudi povezavo med raziskovalnim delom predavateljev in zaključnimi deli študentov. Obe analizi sta bili narejeni za obdobje 2005–2010, služita pa tudi za okvirno primerjavo s predhodno analizo raziskovalnih in zaključnih del v obdobju 1996– 2005.

Metodologija:

Podatki o objavah zaposlenih na Fakulteti za varnostne vede so bili pridobljeni s portala SICRIS. Opravljen je bil pregled in analiza 1262 zaključnih del (diplomskih, specialističnih in magistrskih nalog) v obdobju 2005– 2010. Pridobljeni podatki so bili analizirani z opisno statistično metodo.

Ugotovitve:

Primerjava obremenjenosti zaposlenih na fakulteti kaže, da se v zadnjih 15. letih med najbolj aktivnimi mentorji in raziskovalci pojavljajo isti sodelavci fakultete. Moč je opaziti velik napredek v številu raziskovalnih del objavljenih v publikacijah s faktorjem vpliva (SSCI, WoS).

Število raziskovalnih in zaključnih del na Fakulteti za varnostne vede se je v obdobju 2005–2010 v primerjavi z obdobjem 1996–2005 pomembno povečalo. Število diplomskih, specialističnih in magistrskih del se je podvojilo, pri čemer primerjava o izbiri pristopa k pisanju zaključnega dela kaže, da ostaja primaren teoretičen pristop oz. pregled literature. Izbira ustreznih ključnih besed, pravilno citiranje in poimenovanje uporabljenih metod predstavljajo področja, ki zahtevajo izboljšavo.

Omejitve/uporabnost raziskave:

Uporabljena je bila samo metoda opisne statistike, ki sicer prinese informativne rezultate, ti pa imajo omejeno vrednost. Potrebna bi bila podrobnejša kvalitativna analiza raziskovalnih in zaključnih del.

Praktična uporabnost:

Povečuje se število zaključnih del študentov, kar ustvarja potrebo po letnih analizah. Potrebne informacije za analize bi se lahko zbirale v knjižnici Fakultete za varnostne vede, ko bi se vnašalo zaključno delo v sistem COBISS. S tem bi se prihranilo na času in omogočilo takojšno zaznavo nepravilnosti. Druga možnost bi bila, da referat za študijske zadeve ob oddaji in pred zagovorom zaključnega dela pregleda vsako zaključno delo, če ta izpolnjuje vse zahteve v smislu sloga in ustreznosti formata. Mentorji potrebujejo dodatna izobraževanja za izvajanje kakovostnega mentorstva.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Tako analiza zaključnih del, kot analiza raziskovalnih del predstavljata izvirni prispevek. Analiza raziskovalnih del nam služi za analizo in za usmeritve o nadaljnjih raziskovalnih projektih, medtem ko je analiza zaključnih del primarno namenjena mentorjem in tistim, ki oblikujejo pravilnike in navodila za pisanje zaključnih del na različnih stopnjah študija na Fakulteti za varnostne vede. Rezultati analize raziskovalnih del imajo tudi vrednost za širšo javnost, saj nakazujejo trenutne varnostne trende in raziskovalne interese Fakultete za varnostne vede.

UDK: 001.8

Ključne besede: diplomska dela, specialistična dela, magistrska dela, analiza, raziskovanje, Fakulteta za varnostne vede, Univerza v Mariboru, Slovenija

Celoten članek